Refurbished računalniki zagotavljajo kakovost in cenovno ugodnost
Refurbished računalniki so računalniki, ki so bili pred prodajo obnovljeni. Lahko so celo bolj zanesljivi od novih računalnikov, saj so pred prodajo natančno pregledani in popravljeni. Največja prednost, ki jo imajo refurbished računalniki, je cena. Cena novih računalnikov se pogosto giblje okoli 1000 evrov, medtem ko lahko za enake komponente v refurbished računalniku plačate le nekaj sto evrov. Poleg tega imajo tudi garancijo, ki je enaka kot pri novih računalnikih. Ta garancija pomeni, da če katera od komponent ne deluje pravilno, vam bodo računalnik popravili oziroma komponento zamenjali. Ponudbo refurbished računalnikov si lahko ogledate na spletu, na primer na Truecad.si. Tam boste našli veliko različnih modelov in znamk računalnikov, tako da boste lahko izbrali tistega, ki vam najbolj ustreza.

Refurbished računalniki

Prednosti nakupa refurbished računalnikov

Pri nakupu refurbished računalnikov se torej izognete velikim stroškom novih računalnikov in hkrati dobite popolnoma prenovljeni in delujoči računalnik. Nudijo vse funkcionalnosti in zmogljivosti, ki so na voljo pri novih računalnikih. So cenovno ugodni in ponujajo še več kot novi računalniki. Refurbished računalniki vključujejo torej popravila poškodovanih računalnikov, računalnikov, ki jih prodajalci ne uspejo prodati ali pa so bili razstavni modeli. Naslednja možnost je, da so bili poslani v obnovo zaradi poškodovane embalaže. Lahko se jim je na poti do trgovine poškodovalo ohišje, ekran, disk ali druge komponente. Zaradi tega so refurbished računalniki ponovno vzpostavljeni na novo in so kot novi. Obnovitveno podjetje lahko izvaja popravila poškodovanih računalnikov na več načinov, pri čemer ne izgubimo garancije. Obnavljanje računalnikov se je na trgu že izkazalo kot uspešna strategija, saj so potrošniki navdušeni nad ugodnimi cenami, kvaliteto in enostavnostjo obnovljenih strojev.

Cena refurbished računalnikov

Refurbished računalniki so cenejši od novih računalnikov, vendar pa je treba pri nakupu biti pozoren na to, da ne kupite preveč star računalnik. Cena se lahko giblje od 10% do 50% nižje od cene novih računalnikov, vendar pa je potrebno upoštevati še druge dejavnike. Refurbished računalniki so bili obdelani in popravljeni tako, da znova delujejo kot novi. Nekateri lastniki so celo izbrali boljšo različico računalnika kot bi jo, če bi kupovali novega. Če kupite računalnik, ki je bil že uporabljen, morate biti pozorni na to, da so bili vključeni vse potrebni gonilniki, programska oprema in ostali dodatki.

Refurbished računalniki imajo ugoden ekološki vpliv

Uporaba obnovljenih računalnikov ima številne ekološke prednosti. Prvič, recikliranje računalnikov in druge elektronike pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih. Poleg tega uporaba obnovljene elektronike preprečuje pridobivanje novih materialov za proizvodnjo, kar je lahko škodljivo za okolje. Recikliranje stare elektronike pripomore k varčevanju z energijo in viri. Uporaba obnovljene elektronike pomaga zmanjšati količino toplogrednih plinov, ki se sproščajo v ozračje. Zaradi vseh teh dejavnikov so refurbished računalniki okolju prijaznejša možnost kot nakup nove elektronike. Če torej iščete okolju prijazen način za nadgradnjo računalnika, razmislite o nakupu obnovljenega modela. Pomagali boste okolju in hkrati prihranili denar!

Refurbished računalniki in garancija

Garancija za obnovljeni računalnik je enaka kot katera koli druga garancija za računalnik. Zagotavlja, da bodo refurbished računalniki delovali v garancijskem obdobju in da bodo morebitne težave, ki se pojavijo v tem času, odpravljene brezplačno. To je pomembno vedeti, če razmišljate o nakupu obnovljenega računalnika, saj vam zagotavlja, da ga boste lahko popravili, če bo šlo kaj narobe. Ko iščete garancijo za obnovljeni računalnik, preberite drobni tisk. Nekatere garancije krijejo le določene dele naprave, druge pa morda ne krijejo naključnih poškodb. Če niste prepričani, ali bo garancija pokrila nastalo škodo, se obrnite na podjetje in vprašajte. Prav tako se pozanimajte o pravilih vračanja. Večina podjetij vam bo omogočila, da računalnik vrnete v določenem številu dni, če z njim ne boste zadovoljni. Pred nakupom obnovljenega računalnika se prepričajte, da ste seznanjeni s temi pravili.

Nakup razstavnih modelov

Nakup razstavnih modelov refurbished računalnikov je odlična izbira, če iščete ugoden in kakovosten računalnik. Refurbished računalniki, ki so bili prej razstavni modeli, so namreč poleg kakovostne izdelave deležni številnih popustov, ki vam omogočajo ugoden nakup. Refurbished računalniki so prevzeti iz razstavnih salonov ali trgovin, opravljena je njihova prenova in popravila ter se potem prodajajo pod naprej. Tako se lahko pohvalijo s kakovostjo, ki jo nudi le nov računalnik, a ceno, ki je ugodnejša kot pri nakupu novega. Če torej želite dobiti kakovosten in cenovno ugoden računalnik, izberite razstavni model.

Računalniške komponente v sodobnih računalnikih

Obstajajo različne vrste računalniških komponent, od procesorjev in pomnilnika do grafičnih kartic in zvočnikov. Vsaka vrsta ima svojo nalogo pri delovanju celotnega računalnika. Najpomembnejše so centralne procesorske enote (CPU), ki opravljajo največjo delo pri operacijah, ki se izvajajo na računalniku. Druga pomembna komponenta je pomnilnik, saj brez njega ne bi mogli shranjevati podatkov. Pomnilniška kapaciteta je v zadnjem času dramatično naraščala, zato so danes na voljo veliki pomnilniki. Za shranjevanje podatkov se uporablja uporabna trdi disk, ki omogoča enostavno in varno shranjevanje velikih količin podatkov. Za vizualizacijo podatkov so najpomembnejši grafični čipi, ki se nahajajo na grafičnih karticah. Te kartice omogočajo prikaz slik in videov v visoki ločljivosti. Refurbished računalniki imajo vse te komponente preverjene in delujoče.