Vreme Rab in tridnevna napoved
Napoved za 3 dni


Vreme Rab je za turiste prijetno in ugodno vpliva na počutje. Kljub temu pa, v kolikor se odpravljate na dopust preverite, kakšno je vreme Rab. Eden večjih hrvaških otokov je otok Rab, s površino 93,6 km. Zahodni del otoka je hribovit, severovzhodna stran pa je praktično neprehodna. Ostali osrednji del pa je obdelan in bolj ali manj ravninski, prekrit z bujnim rastlinjem. Spada v najbolj sončna področja v Evropi, saj je na letni ravni obsijan več kot 2550 ur letno Vreme Rab je tako primerno za obisk v vseh letnih časih.

Plaže so povečini prodnate, najde pa se tudi nekaj peščenih. Opredeljujejo ga kot enega izmed najslikovitejših in najlepših otokov v hrvaškem Sredozemlju. Otok nima cestne povezave s celino, s kopnim ga povezuje trajektna linija Jablanac-Mišnjak. Na Rabu se je postavilo skupaj osem naselij. Na otoku živi okrog 10 000 prebivalcev, katerih glavna gospodarska dejavnost je turizem.

Rab je bil poseljen že pred časom Rimljanov, čudovite naravne značilnosti in človeku ugodno vreme Rab, pa je povzročilo da so na otoku pričeli postavljati objekte za oddih že več kot 2000 let nazaj, kar predstavlja prve zametke turizma. Za časa 2. svetovne vojne je otok postal koncentracijsko taborišče v lasti fašistične Italije.

Vreme Rab je primerno za bivanje skozi celo leto, kot je značilno za tipično mediteransko podnebje. Zime na Rabu so blage in kratke, snega praktično ni, v povprečju pa vsak tretji dan pada dež. Tako večji del celoletne količine padavin pade prav v jesensko zimskem času. Poletno vreme Rab pa je vroče in dolgo, temperatura zraka se dvigne nad 13° C že v maju in ostane nad to mejo vse do konca oktobra. Deževno vreme Rab za poletje ni značilno, pogostejši so le vetrovi, kot je burja, jugo in maestral.