Vreme Istra – po krajih
Na tej strani ste verjetno pristali zato, ker vas zanima vreme Istra, oziroma, kakšno bo vreme v spodaj naštetih krajih. Do vremenske napovedi za te kraje lahko dostopate preprosto s klikom na spodnje slike.

 

Istra

Istra je polotok, ki leži na severnem delu jadranskega morja. V večjem delu si ga lasti Hrvaška, malo manjšem Slovenija, majcen košček tega polotoka pa je tudi Italijanski. Pred davnimi leti pa je bila celotna Istra, del Rimskega imperija, zaradi katerih je danes Istra takšna, kot je.

Vreme Istra

Sam polotok seka petinštirideseti (45.) vzporednik. To je zelo idealna zemljepisna in klimatska lega, ker leži točno na pol poti med severnim polom ter ekvatorjem. Kaj to pomeni za vreme Istra, oziroma njeno klimo? Klima je mediteranska, za katero so značilne kratke, deževne zime, ter dolga vroča poletja. Temperature pozimi, se gibljejo okrog 6°C, poleti pa se lahko povzpnejo tudi do okroglih 30°C. Temperature za vreme Istra, pa so takšne tudi zaradi morja, ki igra velik faktor. Morje se čez zimo, pa vse do marca ohladi na 9°, ko oddaja svojo toploto v ozračje, ter s tem greje Istro. Konec marca pa se s pomočjo sonca, kateri sije nad Istro povprečno 2000 ur letno, začne morje segrevati vse do avgusta kjer lahko doseže temperature do 25°C.

Vinogradništvo in oljkarstvo

Da je vreme Istra idealno za vinogradništvo, pa so ugotovili že Rimljani, ki so v te kraje prinesli razne vrste vinskih trt. Zaradi njih, lahko v Istri okusimo razna vina kot so Šardone, Muškat, Merlot, Teran, Refošk in še ostala odlična vina. Če nameravate obiskati kakšno vinsko klet ter poizkušati vina v Istri, pa predlagamo, da si uredite nastanitev v bližini vinske kleti.

Poleg vinskih trt, pa lahko v Istri najdete tudi Oljke. Idealno vreme Istra, omogoča, da so jih ljudje gojili že pred Rimljani in Grki. Rezultat tega dolgoletnega gojenja oljk, pa je, da spada Istrsko olivno olje med najboljše olivno olje na svetu. Tako kot vina, ga lahko tudi poizkusite, v raznih tavernah ali pa zasebnih oljarnah.

Kratka zgodovina Istre

No, ker pa smo že tolikokrat omenili Istro ter Rimljane, pa lahko povemo tudi malce o zgodovini. Odlično vreme Istra, so uživali že ilirska plemena, ki so prvotno živela v Istri. Te so kasneje ukrotili Rimljani. Ko so opazili kakšno je tamkajšnje vreme Istra, so hitro prinesli vinske trte, začeli graditi razne vile, naselja ter ceste, ter s tem zelo izboljšali razvoj Istre. Ko pa je Rimsko cesarstvo propadlo, so Istro zasedli Langobardi in Goti, kasneje Franki ter Slovani in Benečani. potem je Istro nekaj časa imel tudi Napoleon. Do konca 1. svetovne vojne je bila last Habsburžanov, potem pa so jo dobili Italijani, po koncu 2. svetovne vojne pa je Istra pripadala Jugoslaviji. Sedaj pa sta Istra, ter prelepo vreme Istra, v zelo majhnem delu, naša, Slovenska, ter v večjem delu Hrvaška ter seveda tisti majceni delček, ki si ga lasti Italija.