Vreme Ugljan in tridnevna napoved
Napoved za 3 dni


Vreme Ugljan je za turiste prijetno in ugodno vpliva na počutje. Kljub temu pa, v kolikor se odpravljate na dopust preverite, kakšno je vreme Ugljan. Severozahodno od Pašmana, v Zadarskem arhipelagu, leži otok Ugljan. Od Pašmana ga ločuje zgolj kanal Ždrelac, ki je bil izkopan 1883. Sodi med večje hrvaške otoke, saj s svojo dolžino 22 kilometrov in širino 3,5 kilometra pokriva površino 50,21 km2. Najvišja vrhova na otoku sta Ščah z nadmorsko višino 288 metrov in sv. Mihovil z 250 metri nadmorske višine.

Večji del otoka je pokrit z apnenčastim kamenjem in porasel z tipičnim sredozemskim rastlinjem. Manjša površina otoka pa je tudi dolomitna. Ta površina je primerna za gojenje različnih rastlinskih kultur. Obala na jugozahodu je praktično nedostopna in polna strmin, ki se spuščajo globoko v morje. Nasprotni del otoka, torej severozahodni, pa je položen in poln zalivčkov. S 8000 prebivalci, ki bivajo na otoku, je eden izmed najbolj gosto naseljenih hrvaških otokov. Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom in seveda s turizmom. Tipično mediteransko podnebje in vreme Ugljan je primerno za uspevanje predvsem mediteranskih rastlin, kot so fige, oljke, in trta.

Za Ugljan je značilno mediteransko podnebje. Vreme Ugljan je večji del vetrovno. Pozimi piha burja, spomladi in v jeseni jugo, v poletnem času pa prijeten in osvežilen maestral.

Poletno in zgodnje jesensko vreme Ugljan je lepo in stabilno, z veliko sončnih žarkov. Za jutra je značilno brezvetrje, okrog popoldneva pa zapiha blag maestral.

Za poletno vreme Ugljan so značilne temperature 24° C ali več, januarja pa se temperatura spusti na 12° C. Sonce sije več kot 2500 ur letno, v najbolj vročih dnevih poletja, torej v juliju in avgustu, sije tudi 12 ur na dan.