Vreme Cres in tridnevna napoved
Napoved za 3 dni


Vreme Cres je za turiste prijetno in ugodno vpliva na počutje. Kljub temu pa, v kolikor se odpravljate na dopust preverite, kakšno je vreme Cres. Dolgo časa je kot največji hrvaški otok veljal Krk, toda zadnje meritve so pokazale, da je otok Cres večji za pičlih 0,5 km2. Ta največji hrvaški otok se ponaša s površino 405,70 km2 in upravno sodi v Primorsko-goransko župnijo. Leži v severnem delu Kvarnerja. Ta hribovit otok je dolg 66 km, širok pa 12 km, na površini pa najdemo številne uvale. Najvišji vrh na otoku predstavlja vrh Gorice, ki je eden izmed gradnikov gorskega grebena na severu otoka. Posebnost otoka je sladkovodno jezero Vrana in izredno redka ptica beloglavi jastreb. To jezero je edini vir pitne vode na Cresu in ostalih bližnjih otočkih. Jezero spremlja zanimiv fenomen in sicer je nivo vode v jezero višji in nad nivojem morja, njegovo dno pa je še 74 metrov nižje od globine morskega dna.

Ugodno vreme Cres in podnebje je vplivalo na naseljevanje otoka že po 2. ledeni dobi. V antiki je skupek 36 otokov, med katerimi je bil tudi Cres, sestavljalo nekakšno otočje, imenovano tudi Apsyrtides.

vreme cres

Vreme Cres je primerno skozi vse leto, zato lahko otok Cres obiščete v kateremkoli letnem času. Temperatura morja v januarju ne pade pod 12° C, temperatura zraka v tem mesecu pa je okrog 8° C. Povprečna letna temperatura je 18° C, za poletje pa so pogoste tudi temperature višje od 25° C. Temperatura morja pa se v času turistične sezone giblje okrog 25° C. Vreme Cres je tako prijetno skozi celo leto, k čemer pripomore tudi enakomeren razpored padavin skozi celo leto. Letno pade okrog 950 – 1050 mm padavin.

Prijetno in človeku prijazno vreme Cres ugodno deluje na posameznikovo zdravje. Področja Cresa in Lošinja sta široko poznana po svojem ugodnem vplivu pri zdravljenju bolezni dihalnih poti. Vreme Cres pa zna ohladiti ozračje na otoku s tem ko zapiha burja, jugo ali pa maestral.