Vreme Pag in tridnevna napoved
Napoved za 3 dni


Napoved za 7 dni


Vreme Pag je za turiste prijetno in ugodno vpliva na počutje. Kljub temu pa, v kolikor se odpravljate na dopust preverite, kakšno je vreme Pag. Površina 284,6 km2 postavlja otok Pag kot peti največji otok na Hrvaškem. Ta dolg vendar ozek otok, ki leži v srednjem Jadranu, poteka vzporedno ob Velebitskem kanalu. Otok povezuje s celino Paški most. Severovzhodna obala je strma in visoka, medtem ko je južna obala nekoliko nižja. Večji del otoka je pokrit s kamenjem. Na otoku ni prisotnih stalnih tekočih voda, izviri pitne vode so le v Novalji in mestu Pagu. Veliko prebivalcev izmed vseh 8400, kolikor, jih na otoku prebiva, se poleg turizma, ukvarja še s sadjarstvom in vinogradništvom in ovčerejo.

Otok je naseljen že od prazgodovine, ko so na otoku živeli Liburni. Na to je vplivalo ugodno vreme Pag. Izmed vseh hrvaških otokov je Pag najbolj izpostavljen silovitim sunkom burje. Čez Velebit piha veter, ki s sabo nosi slano meglico, ki se spušča na pašnike in orosuje travo, ki predstavlja hrano za črede ovac iz katerih nato nastanejo svetovno znani paški izdelki, kot so sir, pršut in jagnjetina.

Ker je vreme Pag večino časa sončno in prijetno je otok poleti zelo priljubljena turistične destinacija. Pag je s sončnimi žarki obsijan več kot 2500 ur letno, v poletnem času pa ni praktično nobenih padavin, v kolikor pa se le te pojavijo, pa so kratke in blage. Prednost, ki jo nudi otoško vreme Pag, je ta da poletni dnevi niso nikoli preveč vroči, kar je značilno za Dalmacijo. Izjemno podnebje in vreme Pag nudi nadvse prijetna poletja, ki niso prehladna in tudi ne prevroča. Povprečna poletna temperatura je okrog 25° C.

Zimsko vreme Pag je malce neprijetno zaradi konstantne burje, ki piha na otoku, kljub temu pa znajo biti tudi zime na otoku prijetne in sveže.