Vreme Dalmacija – po krajih
Na tej strani ste verjetno pristali zato, ker vas zanima vreme Dalmacija, oziroma, kakšno bo vreme v spodaj naštetih krajih. Do vremenske napovedi za te kraje lahko dostopate preprosto s klikom na spodnje slike.

 

 

Dalmacija, obsega južni del Hrvaške skupaj z ogromnim številom otokov.

Podnebje, ter vreme Dalmacija, je sredozemljsko, oziroma mediteransko, za takšno vreme so značilne kratke zime, ter dolga vroča in suha poletja. Zaradi tega pa tudi Kraških tal, na površini Dalmacije ne najdemo ogromno število površinskih rek. Kljub temu, da ima vreme Dalmacija suha poletja, na površini še vedno najdemo večje reke, kot so Cetina, Krka, Neretva in Zrmanja.

Površinske vode

Prav tako so tu še naravna jezera, dve izmed teh spadata tudi pod največja hrvaška jezera. Vransko jezero s površino 20 km² ter Prokljansko jezero z 11,5km². Potem pa sta tu še Modro in Rdeče jezero ter Baćinska jezera. Ker ima vreme Dalmacija včasih tudi večjo količino padavin, ter zaradi svoje geografije pa v Dalmaciji najdemo tudi umetna jezera. To so predvsem akumulacijska jezera, ki jih uporabljajo hidroelektrarne, katere so glavni vir energije v Dalmaciji, zaradi svoje pokrajine.

Kornati

Na Kornatih, ki so hrvaški narodni park, pa je vreme Dalmacija nepopustljivo. Tam vedno piha veter, a je zato odlična destinacija za vse navdušence navtike. Sami otoki pa so zaradi tega vetra bolj pusti, ponekod so poraščeni z nizkimi borovci. Kadar je vreme Dalmacija nepopustljivo ter piha burja, dežuje in še kaj, pa zalivi na določenih otokih nudijo zavetje ribiškim ladjam ter jadrnicam.

Vreme Dalmacija

Če na splošno gledamo vreme Dalmacija, so meseci junij, julij in avgust odlični, da se odpravimo v Dalmacijo, saj se takrat temperatura zraka giblje med 20 in 30°C, temperatura vode pa okrog 23°C. Če pa ste bolj pohodnika, pa vam visoke temperature verjetno ne bodo ustrezale, ampak je na srečo vreme Dalmacija za vas ugodno bolj v mesecih pred poletno sezono, in to aprila, maja, septembra ter oktobra, ko so najnižje temperature zraka okrog 14°C najvišje pa 20°C.  Kar se tiče pa deževnih dni za vreme Dalmacija, pa jih je v povprečju med poletno sezono od 3 pa do 6. Izven sezone pa od 10 do največ 16 deževnih dni, v mesecu novembru.

Kdo gre v Dalmacijo?

Dalmacija je torej destinacija, za vse vrste ljudi, za tiste, ki imajo radi sonce, ga bodo tudi deležni, tudi tisti, ki ne marajo vročine, ni strahu da bi se pregreli, tudi za jadralce, kateri bodo lahko uživali na Kornatih, v primeru da bi vreme Dalmacija nad njih poslalo burjo, pa se bodo lahko poskrili v kakšen zaliv.