Računalniki za lažje delo od doma
Trenutno nas veliko dela od doma in nič ne kaže, da bi se to v kratkem spremenilo. Za večino nalog, ki jih je mogoče opravljati od doma, je potreben računalnik, zato je njihova prodaja v zadnjih mesecih močno v porastu. V besedilu, ki je pred vami, se bomo v glavnem posvetili pregledu dejstev glede tega, ali so za delo od doma boljši namizni ali prenosni računalniki, pogledali pa bomo tudi, kje in kako kakovosten računalnik dobiti čim ugodneje.

Prenosni ali namizni računalnik?

V času, ko večina ljudi dela od doma, so prenosni računalniki s polic trgovin izginili, kot bi mignil. Prenosniki imajo pred namiznimi računalniki precej prednosti, a tudi slednji so lahko povsem primerni za delo od doma. Poglejmo, kakšne so prednosti in slabosti obojih.

Domača pisarna. Prenosni računalniki vam omogočajo, da katerikoli prostor v vašem domu spremenite v domačo pisarno. Lahko ga vzamete v posteljo, na kavč, za mizo, celo (čeprav se tam mogoče vzdržite video klicev) na stranišče. Sončne dni lahko delavno preživite tudi na balkonu. Ko se neke lokacije naveličate, enostavno primete računalnik in se odpravite drugam. Po drugi strani pa vas namizni računalnik omeji na eno samo lokacijo, ponavadi za mizo, namenjeno izključno delu, kar je lahko dobro in slabo. Če imate prostor, ki ga uporabljate samo za delo, lahko imate na njem vse materiale za delo, ki jih ni treba ves čas umikati. Žal pa boste z namiznim računalnikom le stežka menjali lokacijo dela.

Mir v pisarni. Ne le vi, tudi tisti, s katerimi sobivate, morajo spoštovati dejstvo, da je delo od doma še vedno delo. Še posebej otroci težko dojamejo, da ima starš kljub temu, da je doma, še vedno veliko dela in potrebuje vsak dan nekaj ur miru. Tudi s tem je povezana izbira računalnika. Če na delo odhajate za namizni računalnik, vedno na isto lokacijo v stanovanju, ki ni domači kavč ob prižgani televiziji, bodo domači lažje dojeli, da vas takrat ne smejo motiti. Po drugi strani pa nimajo vsi luksuza domače pisarne, kjer bi se lahko v miru posvetili delu, niti nimajo vsi uvidevnih bližnjih, ki ne bi posegali v prostor, ki ste ga namenili delu. Prenosni računalniki vam omogočajo, da se v primeru prevelikega hrupa enostavno umaknete drugam.

Obstaja pa tudi možnost, da združite statičnost namiznega računalnika in mobilnost dela s prenosnikom. Na prenosnik lahko priključite ekran, miško in zunanjo tipkovnico ter ga večino časa uporabljate kot namizni računalnik, če pa si zaželite spremembe lokacije, ga lahko enostavno odklopite in odidete drugam.

Komunikacija s sodelavci: Če računalnik uporabljate predvsem za video sestanke s sodelavci, so prenosni računalniki nekoliko boljša opcija, saj imajo že vgrajeno kamero in mikrofon. A tudi, če imate že doma namizni računalnik, vam ni treba za video sestanke kupiti prenosnika. Zelo enostavno in poceni lahko dokupite spletno kamero in mikrofon ali pa video klice opravljate preko pametnega telefona.

Kako do čimbolj poceni računalnika?

Pozanimajte se, ali ga lahko dobite od delodajalca. Nekateri delodajalci vam bodo pripravljeni posoditi službeni računalnik, naj bo prenosni ali namizni, ki bi v času lockdowna v pisarni sameval. Spet drugi (takšnih sicer ni veliko, pa vendar) vam bodo z veseljem kupili računalnik za delo od doma. Preden kupite kakršenkoli računalnik za delo od doma, se vsekakor splača vprašati delodajalca, ali vam ga lahko omogoči.

Rabljeno?  Če boste morali računalnik vendarle kupiti sami, bo verjetno prvi korak pregled spletnih strani, ki ponujajo rabljene prenosne in namizne računalnike. Običajno je nakup rabljenega dober način, da za manj denarja dobite več, a še posebej v tem času bodite pri nakupu zelo previdni. Marsikateri prodajalec je namreč opazil, da so računalniki trenutno zelo iskana roba in svojega starega ponuja po občutno previsoki ceni glede na njegove specifikacije. Če hoče imeti prodajalec na Bolhi, na primer, za nekaj let star računalnik več, kot je stal ta računalnik, ko je bil nov, je to izkoriščanje nastale situacije, ki vam ga ni treba podpirati. Druga slaba stran nakupa rabljenega računalnika pa je, da v primeru nakupa od zasebnega prodajalca računalniki nimajo nobene garancije (razen, če so še tako novi, da so še v garanciji). Poleg tega vas nič ne ščiti v primeru, da računalnik ni takšen, kot vam je prodajalec obljubil.

Obnovljeni računalniki so najboljša rešitev. Izjema, kar se tiče garancije in rabljenih računalnikov, so takoimenovani „refurbished“ oziroma obnovljeni računalniki, ki jih ponujajo licencirana podjetja. Gre sicer za rabljene računalnike, ki so bili obnovljeni in nadgrajeni, da so kos vsemu, kar danes od njih zahtevajo uporabniki. Čeprav gre za zelo zmogljive računalnike, so ti običajno na voljo po zelo ugodnih cenah, podjetja, ki jih prodajajo, pa nanje nudijo določeno garancijsko obdobje. Tako ste lahko brez skrbi, če pride do kakšne napake na računalniku.

Boste za delo od doma izbrali prenosni ali namizni računalnik? Kateri računalniki imajo za vas več prednosti? Upamo, da vam bo ta članek pomagal, da se boste lažje odločili in si naredili delo od doma čim bolj prijetno.