Zakaj so parketi najboljša izbira za celotno hišo?
Parketi so takšna klasika, da so se obdržali od kar obstajajo pa vse do danes in ne gredo nikoli iz mode. Še vedno je parket najpogostejša izbira za talno oblogo. Ste se kdaj vprašali, ali bi položili parket po celotni hiši? Veliko ljudi ga izbere tudi za kuhinje, kopalnice in pisarne ter delavnice, saj gre za zelo vzdržljiv in naraven les, ki se ohrani desetletja, hkrati pa so taka tla topla in dajejo domu ali pisarni mehak, domač in prijeten naraven videz. Parketi so tudi zelo različnih oblik, vzorcev in barv, tako da imate lahko v vseh prostorih enak parket ali pa različen glede na pohištvo in stil vsakega prostora.

Zakaj so parketi najbolj ekonomična izbira za talno oblogo?

Parketi so narejeni izključno iz naravnega lesa, zato so cenovno ugodni in ker imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, tudi nekaj generacij, so najbolj ekonomična izbira za celotno hišo. Lahko jih prilagodite vsakemu prostoru posebej in izbirate med klasičnimi vzorci ali ribjo kostjo, ki je poseben vzorec in prostorom da zanimiv, razgiban izgled.

Parket je cenovno ugoden v nasprotju z nekaterimi drugimi talnimi oblogami tudi s tega razloga, ker ga lahko dobite že narejenega na klik. Če parket polaga mojster na licu mesta, to pomeni, da ti prostori nekaj časa ne bodo mogli biti v uporabi, saj mora očistiti tla, jih pripraviti za polaganje parketa, ga položiti in nato še zbrusiti, zaščititi ter premazati, da postane zelo odporen proti vodi, prahu in odrgninam.

V primeru, da se odločite za parket na klik, ki je že narejen, pa vse to odpade in je cenovno ugodnejše ter časovno bolj sprejemljivo, ker se parket položi takoj. Parketi na klik so tako preprosti za položiti, da jih lahko dejansko namestite tudi sami in lepljenje ni potrebno. Postopek je hiter in enostaven, mehanizem na klik se močno zagozdi v drug mehanizem, saj sta oba narejena zelo natančno in se povsem prilegata drug drugemu. Položite, klik in je gotovo.

Kako parket postane najbolj topla talna obloga?

Parketi so narejeni iz trdega lesa, kot so na primer hrast, jesen in macesen. Ker so drevesa pravilno posekana in posušena, ta postopek traja precej let, postane les okamenel in tako trajen, da preživi več generacij. Največkrat je treba samo odstraniti, po nekaj desetletjih, vrhnjo plast in ponovno polakirati, pa je parket tako obnovljen, da je praktično nov.

Parketi imajo to prednost, da so že kot material topli, saj je les zelo topel ne samo na otip, tudi na pogled. Poleg tega lahko pod vsak parket namestite talno ogrevanje, kar bo prostor dobro ogrelo in hkrati ohranjalo parket povsem suh. Parket tudi diha, zato se vanj ne nabira vlaga.

Parket je tudi odličen izolator, zato bo zdržal hlad tal in hkrati toplote iz prostora ne bo odvajal v tla. Zagotovo veste, kako zelo hladne so ploščice, še posebej pozimi v kopalnici ali stranišču. Če imate tam položen parket, ne boste nikoli več občutili hladu in boste lahko mirno bosi stopili kamorkoli želite.

Parketi se priporočajo še posebej za otroške sobe, saj se otroci pogosto igrajo na tleh, se plazijo in ležijo ali sedijo. Za njihovo zdravje je gotovo najboljši naraven les, ki je ogrevan s talnim ogrevanjem in zagotovo ne bodo imeli nobenih prehladov, vnetja mehurja ali ledvic, težav z mokrili ali krči v nogah, ki jih povzročata vlaga in hlad.

Kaj pa čiščenje in vzdrževanje parketov?

Če so parketi dobro polakirani in zaščiteni v vseh prostorih, potem se jih da tudi zelo dobro čistiti. Ni vam treba uporabiti nobenega čistila in vode, enostavno jih posesate ali obrišete z antistatično suho krpo za parkete in spet bodo zablesteli v polnem sijaju.

To pa vsekakor pomeni, da so parketi tudi s tega gledišča zelo ekološki in naravni, saj ne boste uničevali s čistili in kemikalijami lastnih pljuč ali pa ogrožali zdravja otrok in domačih živali, ki tla znajo tudi kdaj polizati. Poleg tega boste na čistilih veliko prihranili.

Parketi so najboljša izbira glede vzdrževanja, ker ga enostavno ne potrebujejo. Lakirana površina se lahko čez nekaj desetletij obrabi in stanjša, če so prostori veliko v uporabi. Zagotovo zdrži tudi 40 ali več let. Po tem obdobju se lahko odločite, da boste dali parket zbrusiti in ponovno zaščititi ter polakirati, kar ga bo obnovilo za najmanj še enkrat toliko časa.

Najbolj kakovostni parketi iz najboljšega lesa, kot sta macesen ali pa tudi hrast, so lahko dobesedno večni, če so pravilno narejeni. Les je tako trden, da poznamo na primer lesene kozolce, ki so  stari preko 300 let, pa so še vedno taki, kot so bili nekoč. Če bi jih hoteli razžagati je enako, kot bi se lotili kamna.

Zaradi vseh teh razlogov, so parketi najboljša in najcenejša izbira za vso vašo hišo in za vse prostore, tudi za delavnico in pisarno. Z njim boste zadovoljni tako vi, kot tudi vaši potomci, saj parket ne gre nikoli iz mode.