Pomembno vlogo na dopustu ima vreme hrvaška
Hrvaška je balkanska država, katere večji del leži ob Jadranskem morju. Na vzhodu so Alpe, na severozahodu pa meji na Panonsko nižino. Njene sosedne države so Slovenija, Srbija, Madžarska, BIH in Črna Gora. Ker je pokrajina zelo raznolika ima ta raznolikost velik vpliv na vreme Hrvaška. Najbolj pa je raznolika in razčlenjena prav Hrvaška obala. Številni slikoviti otoki in čisto morje postavljajo Hrvaško na najbolj želeno destinacijo v Evropi.

Vreme Hrvaška ob morju

Veliko vlogo ima tudi vreme Hrvaška.  Mila mediteranska klima, rastlinje, številne turistične destinacije vsako leto privabljajo veliko število gostov. Večina Slovencev se vsako leto odpravi na zaslužen počitek in dopust prav na Hrvaško obalo in vreme Hrvaška ima pri njih pomembno vlogo. Pred odhodom si pogledajo vremensko napoved, saj je od vremena odvisno kaj bodo lahko delali, kam bodo lahko šli oziroma kako se bodo imeli. Na dopustu si vsi želimo sončnih in predvsem vročih dni, ter osvežujoče morje, da se shladimo. Vreme Hrvaška je ob morju sredozemsko, to pomeni, da so zime zelo mile, kratke in deževne, redko kdaj pada sneg, lahko pa pihajo hladni vetrovi. Temperature se ne spustijo pod nič stopinj. Je pa zato vreme Hrvaška ob obali poleti lepo, dolgo, brez dežja, predvsem vroče in suho. Temperature meseca julija in avgusta so okoli 30 stopinj. Takrat je tudi glavni čas dopustov in vreme Hrvaška je zelo iskana informacija. Temperatura vode je približno 25 stopinj, lahko tudi malce niha predvsem zaradi morskih tokov.

Spremenljivo vreme HrvaškaOb obali je vreme Hrvaška zelo vetrovno. Skozi celo leto je značilnih precej vetrov. V zimskem času so najmočnejši, takrat piha burja. Burja piha iz kopnega na morje, je sunkovit, hladen in suh veter, ki lahko piha nekaj dni skupaj. Zelo ovira promet, poleti pa širi gozdni požar.  Jugo pa piha kot jugovzhodni veter. Nastane, ko se zračna masa s severne Afrike združi z vlago in na obalo prispe vlažen in topel zrak. Napoveduje slabo vreme Hrvaška, največkrat pada nato umazan dež. V toplejših mesecih leta pogosto pihlja veter maestral. To je veter severozahodnega toka med azorskim maksimumom in poljem nizkega tlaka na vzhodu. Maestral pihlja ko je vreme jasno, ima majhno hitrost, je zelo enakomeren. Maestral je koristen za vreme Hrvaška, saj lajša dnevno vročino na obali in številnih otokih, ki jih ima Hrvaška jadranska obala. Jadranska obala, s povprečno 2.600 sončnimi urami v letu, spada med najbolj sončne obale na Sredozemlju. Jadransko morje pa velja za najbolj čisto morje v Evropi.  Torej vreme Hrvaška, kristalno morje, čudovite plaže vse to je garancija za nepozabne počitnice.