Parketi – na kaj moramo biti pozorni?
Vsi bolj ali manj obožujemo lepo urejene domove. Velik vpliv na to, kako bo naš dom izgledal in kako kvalitetno bo narejen, pa je zelo odvisno od tega, za kakšen tip poda smo se odločili. Parketi, obsežno galerijo najdete na https://www.floor-experts.si/izdelki/parketi/, so najpogostejša izbira za kopalnice, dnevne sobe, sobe za goste, veže in spalnice. Ustvarijo namreč izredno prijeten, topel in naraven videz ter omogočajo preprosto kombinacijo s katerimkoli stilom opremljanja vašega stanovanja ali hiše. Seveda moramo pri tem upoštevati, kakšen les želimo, paziti moramo tudi na kvaliteto!

Parketi

Parketi so na voljo v številnih barvah

Pri opremljanju vaše hiše ali stanovanja, imate zagotovo v mislih barve lesa in ostale opreme. Zato je odlično, da so parketi na voljo v različnih barvah. Barva parketa je seveda odvisna od drevesne vrste lesa, odtenki pa se lahko precej razlikujejo tudi znotraj posamezne vrste. Vredno je omeniti tudi to, da les s časoma spreminja barvo. Vaš parket bo tako najbolj izrazite barve takoj, ko bo vgrajen, sčasoma pa bo ta najverjetneje nekoliko zbledela. Pojavi se lahko tudi nekolikšno razlikovanje med tem, kakšnega barvnega odtenka je les na vzorcu ter na dejanskem dobavljenem parketu. O tem, kako intenziven bo odtenek neke barve parketa, vam bo najbolje znal svetovati kakšen strokovnjak, zato je pametno, da se pred nakupom z njim posvetujete.

Barvni toni sicer zajemajo vse od belkastih, rumeno rjavih, rdečkastih in črnih tonov. Na to, kakšna bo barva lesa vplivajo tudi številni zunanji dejavniki, kot je UV svetloba. Zunanji dejavniki imajo še največji vpliv na svetlejše drevesne vrste. Sprememba lahko nastane tudi zaradi oksidacije lesa, brez, da bi ta bil izpostavljen sončni svetlobi. Tako svetli kot temni parketi, bodo zaradi sončne svetlobe nekoliko potemneli.

Parketi so na voljo tudi različnih trdot

Kakšna bo trdota parketa, je ponovno odvisno od vrste lesa, iz katerega bo parket narejen. Trdota je pri izbiri parketa izredno pomembna. Višja je vrednost trdote parketa, bolj obstojen bo. Tako bodo poškodbe površine lesa in vtiski veliko redkejši in manj vidni. Za dnevne prostore, ki so bolj obremenjeni, je bolj pametno izbrati trše vrste lesa.

Parket

Kakšna je trdota, pri parketih določamo s Brinellovo lestvico, ta je določena s standardi ISO. Test je precej enostaven. Strokovnjaki vzamejo jekleno kroglico, ki ima premer 10 milimetrov. To jekleno kroglico z določeno močjo 15 sekund potiskajo po površini lesa, ki ga preverjajo. Odtis, ki ga ta kroglica naredi na lesu, nato izmerijo z mikroskopom. Vrednosti so odvisne tudi od rasti drevesa in žaganja ter ne le drevesne vrste!

Parketi so različnih kakovosti

Upoštevati moramo, da je les higroskopičen material. To pomeni, da se bo prilagajal zračni vlagi in vlagi v gradbeni konstrukciji. Zaradi vlage lahko parket doživi dimenzijske spremembe in deformacijo. Najmanj stabilni vrsti lesa sta zagotovo bukev in javor, kjer je odsvetovana visoka vlažnost prostora ali pa talno gretje. Najbolj stabilni pa so zagotovo večslojni parketi. Najbolje je, da se za parket odločimo v prostorih, kjer vlada precej stabilna klima.

Z dimenzijsko stabilnostjo je tesno povezana tudi toplotna upornost in zaščita lesa. Parketi bodo veliko bolj obstojni, če bomo zanje dobro poskrbeli. Odločimo se za lakiranje ali pa oljenje parketa. Slednji ima precej bolj naravni izgled. Lakiranje lahko daje lesu sijaj ali pa mat izgled. Prednost lakiranja je tudi ta, da je takšna površina manj zahtevna kar se tiče tekočega vzdrževanja. Oljeni parketi so lahko za vzdrževanje malce bolj zahtevni, velika prednost pa je, da generalna obnova najverjetneje nebo tako potrebna.