Kakšno je bilo vreme Hrvaška 2015?
Leto se počasi približuje h koncu, zato se na vseh področjih začenjamo ozirati nazaj in razmišljamo o tem, kako je bilo in kako bi moralo biti. Naredimo v naslednjih minutah kratek pregled za vreme Hrvaška – kaj je zaznamovalo leto 2015 na vremenskem področju?

Split

V novo leto smo vstopili zaviti v najdebelejše plašče, kar jih naše garderobe premorejo. V tistem času je namreč vreme Hrvaška pretresel ledeni val, ki je povzročil nemalo nevšečnosti. Led je ohromil celotno državo, pa ne samo države, tudi morje! Na nekaterih delih je bilo namreč moč najti zaledenelo površino morja, na primer v Zablaću.

Kaj kmalu se je stanje normaliziralo, pa tudi pobegnilo v drugo skrajnost. Že sredi januarja je namreč vreme Hrvaška pretresel nov ekstrem, in sicer povsem spomladanske temperature, ki pa jih je kmalu zasenčil ponovni sneg. Ta je zapadel celo na Braču in Pelješacu. Kot, da ni bilo še dovolj, je Split presenetil rumeni saharski pesek, Zagreb in Karlovac pa izpad ogrevalnega sistema.

Sneg je kasneje zamenjala huda poledica in pa dež ter huda burja, ki sta vreme Hrvaška spremljala kar nekaj časa. Vmes so nas vsake toliko še vedno presenetile snežinke, pomlad pa je zelo zgodaj prinesla sonce in precej visoke temperature. Te niso vztrajale dolgo, sneg se namreč še kar ni želel posloviti. V začetku aprila je za kratek čas ponovno presenetil, preden se je dokončno umaknil prijetno topli pomladi.

Picture 2 of 5

Vreme Hrvaška letos res ni izbiralo. Dva tedna po zadnjem snegu je bil že napovedan vročinski val, ki se je dejansko tudi uresničil s temperaturami do + 34 stopinj Celzija. Sledila je prva šokantna napoved poletja – vroče in suho bo. Pa se je to tudi uresničilo?

Je, več kot uresničilo. Sledila je vročina za vročino, temperature so vsak dan dosegle nov rekord že takoj v začetku poletja. Tiste redke dežne kaplje zemlje kar nekaj mesecev niso dodobra namočile. Temperature pa so skozi celo poletje kar rasle, zgodaj zjutraj smo marsikje namerili že 27 stopinj Celzija in medtem, ko nas je grelo z vseh strani, smo se vsi po vrsti vsak dan bolj pritoževali, kako zelo naporne so vremenske razmere. Redki deževni dnevi, ki so nas sprva le osrečili in vsaj malo ohladili, so nam jo zagodli še bolj, kot sama vročina. Kar nekaj neviht je bilo, s seboj pa so prinesle precej veliko točo in povzročile več škode kot koristi.

Pa vseeno, vročina še vedno ni obupala. Če smo se junija pritoževali nad + 37, smo že takoj julija občutili, kaj pomeni zares huda vročina. Živo srebro se je povzpelo nad 40 stopinj Celzija, temperaturni rekordi pa so še enkrat letos padli. Z majhnimi vmesnimi premori bi se dala vremenska napoved Hrvaška za poletje 2015 napovedati z eno samo besedo: “Vroče!”

V tem času, ko se drugje, kot pod klimo, ni dalo hladiti, ko je tudi morje dosegalo izjemno visoke temperature in ko je vsepovsod zmanjkovalo vode zaradi hudega pomanjkanja dežja, jo je vreme Hrvaška še posebej zagodlo na Pelješacu in Korčuli. Ekstremna suša in huda burja sta botrovali temu, da je zagorelo. In zagorelo je praktično povsod, kjer je imelo kaj goreti. Ekipe gasilcev so se le stežka borile proti ognjenim zubljem, pomagali so vsi, ki so lahko karkoli storili, vendar pa je ogenj kljub temu uničil mnogo. V neobvladljivi situaciji je zgorel skorajda celoten Pelješac in velik del gozdov na Korčuli.

Poletje je po vseh teh ekstremih, ki smo se jih le stežka navadili, predvsem pa vsi naveličali, le popustilo. Sredi septembra se je situacija toliko umirila, da smo lahko normalno zadihali. Vreme Hrvaška  je popustilo glede temperatur, prineslo nekaj dežja in predvsem vremenskega miru. Ta pa seveda ni trajal dolgo, tokrat je dež udaril z vso svojo silo in povzročil veliko število hudih poplav, ki so v največji meri spet prizadele Pelješac. Prav ste prebrali, kot da ubogi polotok letos še ni doživel dovolj.

Tudi ta situacija se je sčasoma umirila in nekje od novembra dalje ne beležimo kakšnih hudih ekstremov ali morebitnih težav. Vse do danes se ni zgodilo nič posebnega, razen nekaj malega snega in povsem običajnih vremenskih razmer, se pravzaprav na področju vreme Hrvaška ni zgodilo nič omembe vrednega.

Meteorologi so že v juniju napovedovali, da se Hrvaški obeta topla zima. Pa se res? Zaenkrat je ta napoved precej resnična, kaj pa bo prinesla druga polovica zime, pa bomo videli. Upajmo, da bo Hrvaški v letu 2016 vsaj malenkost bolj prizaneseno. Vremenska prognoza za leto 2015 ji res ni bila naklonjena.