Laminati so najboljša izbira za talno oblogo glede na kakovost in ceno
Laminati so zdržljiva, lepa in topla talna obloga, ki je cenejša od parketa in mu najbolj konkurira, ker tudi zgleda enako, kar si poglejte tukaj https://www.floor-experts.si/izdelki/laminati/, kjer boste našli preko 700 vzorcev. Laminati so treh trdot in izberete tistega, ki najbolj ustreza obremenitvam, ki bodo v tistem prostoru. Najmanjše obremenitve so v stanovanjih, večje so v pisarnah in največje v garažah, delavnicah in proizvodnji ali skladiščih. Kakovostni tri slojni laminat ni občutljiv na praske in udarce in ga je lahko čistiti, kar s suho krpo ali z rahlo vlažno. Z vodo pa lahko čistite takega, ki je odporen na vlago. Čistila niso priporočljiva niti potrebna, lahko pa uporabite bio razgradljiva in blaga čistila.

Laminati so topla talna obloga za vsak prostor

Laminati so material, ki je na občutek vedno topel, zato ste lahko v takem prostoru bosi, še posebej, če imate pod laminatom talno gretje, ki je možno in celo priporočljivo. Vendar pazite, ker ni vsak laminat primeren za to. Vedno za talno gretje izberite najbolj kakovosten laminat v treh plasteh, ki ga lahko položite na klik. Gre za plavajočo talno oblogo, ki je tudi izjemno hitro položena, ker je že pripravljena.

laminati

Ko kupujete laminat, ne glejte na to, da je najcenejši, ker so nekateri laminati prav neverjetno poceni. Obstaja velika nevarnost, ker niso kakovostni, da ne bodo služili vašemu namenu. Nekakovosten laminat, ki ni narejen iz treh plasti, je na praske neodporen, tudi na pritiske in udarce. Ni odporen niti na vlago, ker nima dobro obdelanih robov, mimo katerih lahko vanje prodreta voda in vlaga.

Če obnavljate stanovanje ali hišo in poslovne prostore, ponavadi menjate tudi talno oblogo. Takrat se je treba odločiti, katera bo najbolj primerna. Laminati so idealni, da je talna obloga hitro položena in  se prostori uporabijo lahko takoj. Ker se laminat res hitro in enostavno položi ter je odporen in preprost za vzdrževanje, je običajno najboljša izbira, pa še drag ni tudi, če kupite najbolj kakovostnega, je cenejši od od ostalih talnih oblog. Tako je preprost za polaganje, da če kupite narejenega, ga nekateri z električnim talnim gretjem vred položijo kar sami, če imajo le malo mojstrske žilice.

Cena laminata

Laminati so lahko lepljeni. To pa zahteva izkušenega mojstra in je ponavadi tudi dražje delo, ker je bolj zahtevno in dolgotrajno.  Laminat je treba namestiti pravilno, plast za plastjo. Pred tem pa je podlago treba res dobro pripraviti. Če je novogradnja, ne bo težav, pri menjavi talne bloge, pa je staro treba prej odstraniti in zravnati tla. Tudi talno gretje je treba dobro namestiti v tem primeru, kar naj naredi mojster, pa naj gre za centralno gretje na vodo ali na elektriko. Cena polaganja laminata z lepljenjem je v povprečju med 25 in 40 evri na m2, če nabavite kakovosten laminat.

Če pa se laminati polagajo na klik, torej tisti, ki so že narejeni, boste zanje odšteli med 15 in 36 evrov za kvadratni meter. Da se cene tako razlikujejo, je zato, ker mojstri računajo različno ceno za svoje storitve. Cena je odvisna od kakovosti laminata in od teksture, ki je na njem. Vsekakor pa se držite pravila, da nimate toliko denarja, da bi kupovali poceni. To se nikoli ne obnese, niti pri tem, da bi varčevali na materialu ali najeli poceni mojstra brez pravih izkušenj.

Kako se laminati izberejo?

Laminati so izjemno različni. Kakovostni o narejeni tako, da imajo zelo trdno zgornjo plast, na kateri je lahko kakršna koli tekstura. Največkrat gre za imitacijo parketa in različnih lesov, marmorja, kamna in ploščic. Izbirate lahko tudi imitacije drugih naravnih materialov ali pa abstraktne in posebne vzorce ter barve. Na voljo je kart 700 odtenkov barv ter vzorcev. Eden se bo prilegel tudi vašim prostorom.

Izberite laminat za osebne prostore

Če bi radi dosegli toplino in domačnost v prostorih, potem izberite barvo Hrast Suncrest ali Hrast Montreux, ki sta najbolj podobni parketu in lesu. Sta temnejši talni oblogi in sodita h klasični ali rustikalni opremi in pohištvu prostorov.

Če bi radi imeli bolj svetle prostore in si želite svetlo pohištvo ali pa morda kontrast med svetlimi tlemi in temnim pohištvom, izberite barvo Hrast: Bolero, Iceberg, Strasbourg ali Eternal Beige.

laminati

Laminat za poslovne prostore

Laminati za poslovne prostore se morajo ujemi s pohištvom. Večina današnjih poslovnih prostorov sledi modnemu trendu modernega pohištva, ki je največkrat v sivih odtenkih, belih, črnih ali srebrnih z nekaterimi barvnimi detajli. Za take prostore so najboljša izbira laminata barva Hrast: Chalet Grey, Askada Grey, Stone Silver. Velikokrat sta izbira strank tudi vzorca Skatepark in Bor Soho. Če hočete imeti izgled črnega marmorja, pa izberite Marmor Black Pietra.

Dizajnerski laminat in ribja kost

Laminati so lahko tudi imitacija parketa ribja kost, ki je zelo zanimiva postavitev. Vzorci, ki to imitirajo so večinoma imitacije hrastovega lesa in sicer: Rilington Light, Steelworks, Harmony Biege, Harmony Grey in številni drugi.

Dizajnerski laminat je poseben, nekoliko drugačen, v črnih ali belih barvah, s posebnimi vzorci in modernim izgledom ali pa z rustikalnim izgledom imitacije naravnih materialov. Primeri so Teak Prestige Nature, Hrast Valey Natural, Silverside Driftwood, Hrast Old Grizley, Mystic Legend, Bor Invery Vintage, Graphitewood, Hrast Historic, Marmor in številni drugi.

Ko boste izbirali vzorce na spletni strani, mimogrede pokukajte v opis laminata. Vsekakor boste pa že na prvi sliki, preden kliknete opis laminata, videli oznako, ali je laminat vodoodporen ali ne. Na to bodite res pozorni, ker morate v prostore, ki so izpostavljeni vlagi, ali v vlažnih krajih in  kopalnicah, potrebovali tak laminat, ki se ne bo napil vode in ga boste lahko tudi čistili s parnim strojem na primer. Izberite dobro in modro ter se posvetujte s strokovnjakom.