Značilni vetrovi za vreme Hrvaška
Na Jadranu poznamo različne vetrove, ki se jih imenuje po smeri iz katere najpogosteje pihajo. Osnovno znanje vsakega pomorščaka mora biti poznavanje vseh vetrov, ki so prisotni na morju. Ko greste na morje morate vedeti kakšno bo vreme Hrvaška. Za vsako smer na nebu poznamo unikatno poimenovanje vetra.

Imena vetrov po strani neba: S => Tramontana, SV => Burja, V => Levant, JV => Jugo, J => Oštro, JZ => Lebič, Z => Ponent, SZ => Maestral

Vreme Hrvaška

Tramontana (kličejo jo tudi tramuntana ali termontana) je močan severni do severozahodni (v širši okolici Splitske regije) veter, ki piha za hladno fronto. Piha kratek čas, največkrat samo en dan in se potem spremeni v burjo. Tramontana pride zelo hitro in je značilna, da za vreme Hrvaška prinese nevihte, kar povzroči valovito morje.

Burja je verjetno najbolj znan veter, ime izhaja iz grščine in pomeni pihati navzdol. Je priobalni veter, ki piha iz severovzhoda in je zelo suh ter mrzel. Njegov prihod oznanja lepše vreme Hrvaška. Vzroki za njegov nastanek so lahko različni, vendar so večinoma posledica lokalnih dejavnikov. Nastane takrat, ko se hladen zrak iz zaledne kraške okolice (Velebita ali Biokovega) spušča proti morju in pospeši zaradi teže (hladen zrak je težji od toplega) z vso močjo v obliki vrtinca.

Vreme Hrvaška

Levant je vzhodni veter, ki je hladen in prehoden ter nastaja v brezvetrju. Njegov prihod naznanja slabo vreme Hrvaška in preide v veter jugo ali burjo. Njegova hitrost je vedno enaka in nastane v času zime.

Jugo je topel ter vlažen veter, ki prihaja iz jugovzhoda in se ga imenuje tudi široko. Njegov prihod oznanja spremenljivo vreme ter padavine. Ni tako nevaren kakor burja, vendar prav tako močno vzvalovi morje, kar je lahko precej oteženo za pomorščake. Ko močno piha, se zelo zmanjša vidljivost in lahko se okrepijo tudi drugi vetrovi (jugo). Ponekod lahko zaradi njega morje poplavi dele obale. Značilno je, da piha od 6 do 9 dni, včasih pa s presledki celo 3 tedne.

Oštro je južni veter, ki v poletnem času piha le za nekaj ur in velja za prehoden veter.

Lebič je jugozahodni veter, ki ga za vreme Hrvaška poznajo tudi kot garbin. Nastane poleti kot posledica toplotne nevihte. V ostalih obdobjih nastane ob stiku anticiklona iz juga in ciklona s severa. Zaradi unikatne oblike morja doseže veliko moč in ustvarja visoke močne valove.

Ponent je nevihtni veter, ki piha iz zahoda. Piha kadarkoli v letu in to le za krajši čas.

Maestral je osvežujoč veter iz severozahoda, ki piha iz morja proti obali. Nastane le podnevi zaradi temperaturnih razlik, ko je kopno bolj segreto od morja. Značilno je, da nastane med 9. in 10. uro zjutraj, nato pa doseže svoj vrhunec ob 14h. Če ta ne piha določen dan, se bo v kratkem času poslabšalo vreme Hrvaška.